Rodzaje owoców

Rodzaje owoców

W botanice drzewo owocowe jest najbardziej zewnętrzną strukturą owocującą w roślinie kwitnącej, która rozwija się z jajnika po kwitnieniu. Kwiaty są samonośne. Każdy kwiat otworzy się i zamknie, pozostając w jednym pąku przez pozostałą część roku. Cały proces trwa zwykle dwa lata. Wszystkie rośliny kwitnące wykorzystują drzewa owocowe.

Drzewa owocowe są zakorzenione w ziemi i wyrastają z gleby, przyczepiając się do skał lub drewna. Łodyga drzewa owocowego jest wysoko rozwinięta i rośnie pionowo, a gałęzie uginają się, tworząc ramę. Organy owocujące znajdują się na górze i służą do zbierania nektaru i przechowywania go na następny sezon. Drzewa figowe i gruszki rosną na drzewach, które same nie produkują wystarczającej ilości owoców, aby nakarmić kwiaty i dlatego potrzebują pomocy ptaków i innych dzikich zwierząt.

Figa jest rodzimą rośliną Afryki i jest obecnie intensywnie uprawiana jako roślina ozdobna na całym świecie. Kwiaty i liście wyglądają jak małe fałszywe owoce zwisające z gałęzi drzew. Łodygi są skręcone, a owoce wydają się zwisać bez żadnego podparcia. Fałszywe owoce można uprawiać na wszystkich rodzajach drzew liściastych, w tym na jabłoniach, śliwy, wiśnie, jesiony, morwy i groszek pachnący.

Figi występują w wielu kształtach i odmianach. Niektóre są spożywane, inne są używane jako dżemy, galaretki, sosy i soki, a niektóre są nawet suszone i przechowywane jako przetwory. Istnieją trzy główne rodzaje fig: śliwki suszone, śliwki w puszkach i owoce mrożone. Suszone śliwki pozyskuje się z miąższu, a owoce w puszkach z miąższu soku. Owoce mrożone to kiwi, mango, winogrona, banany, ananasy i różne inne owoce. Ich wartości odżywcze są zbliżone do tych, które mają owoce w puszkach, natomiast owoce liofilizowane zachowują prawie całą swoją wartość odżywczą.

Istnieje wiele różnych gatunków jadalnych owoców, w tym cytryna, pomarańcza, truskawka, brzoskwinia, śliwka, borówka, guawa, ananas, papaja, gruszka i pomidor. Owoc z natury ma swój własny zestaw jadalnych nasion. Jednak większości z nich brakuje smaku lub jakości jadalnych nasion. Tu właśnie wkracza sztuka uprawy owoców.

Dla lepszego spożycia konieczne jest rozróżnienie owoców dojrzałych i surowych. Kiedy owoc dojrzewa, jest uważany za brązowy lub czarny. Jeśli na owocu pojawią się wczesne oznaki psucia się, takie jak brązowe plamy na skórce, oznacza to, że owoc jest już dojrzały, a jakość owocu pogarsza się. Aby podnieść jakość owoców, należy je suszyć w niskich temperaturach. Aby owoc był papkowaty, dojrzałe owoce należy przed gotowaniem namoczyć na noc w wodzie. Suszenie przyspiesza również proces utleniania miazgi, który przekształca skrobię w cukier.

Po wysuszeniu miąższu owocowego z miąższu należy zrobić puree poprzez zmielenie go. Ten proces przecierania pozwala na uzyskanie prawdziwego smaku i konsystencji zawartości owoców. Miazgi, takie jak nasiona, nie powinny być łączone ze słodkimi materiałami, takimi jak miód lub syrop. W celu utrzymania prawidłowego stopnia odwodnienia owocu należy usunąć warstwę owocni lub bielma owocu. Warstwa owocni rozwija się i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru wewnątrz nasion.

Z drugiej strony figi, banany, daktyle, winogrona, rodzynki, brzoskwinie, gruszki, mango itp. mają nasiona i dlatego są klasyfikowane jako owoce przejrzałe. Owoce zaliczane do tej kategorii są zazwyczaj soczyste i słodkie w smaku. Z tego względu różnią się one warunkami przechowywania i przydatnością do spożycia w zależności od warunków klimatycznych i przechowywania. Przejrzałe owoce nadają się do mrożenia i mogą być przechowywane w szczelnych pojemnikach przez dłuższy czas.

Powrót do góry